fbpx

VÁLTOZÁSOK A NEMZETKÖZI UTAZÁSI SZABÁLYOKBAN

VÁLTOZÁSOK A NEMZETKÖZI UTAZÁSI SZABÁLYOKBAN

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

Uniós színkategóriák: zöld, narancs, vörös

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa, az EU a tagállamok számára három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba. A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karantén kötelezettség napjainak száma stb.)

VÁLTOZÁSOK A NEMZETKÖZI UTAZÁSI SZABÁLYOKBAN

Utazási szabályozások változásai

Míg Norvégia és Finnország teljes területe sárga kategóriába esett az előző héten, mostanra azonban Norvégia két megyéje (Vestland és Viken) vörössé vált, és Finnország 7 régióját (Pohjanmaa, Közép-Pohjanmaa, Dél-Pohjanmaa, Közép-Finnország, Satakunta, Pirkanmaa, Åland) zöld kategóriába sorolták át.

Izland vörösből sárga kategóriájú lett.

Görögország négy régiója (Nyugat-Görögország, Jón-szigetek, Közép-Görögország, Kréta) narancssárga besorolásúvá vált, míg az ország többi része továbbra is vörös színű.

Szerbia szürkéből vörös kategóriájú lett, azaz ezen a héten már elegendő adatot szolgáltatott be és az adatok alapján az országot a vörös kategóriába sorolták.

Az összes többi európai uniós ország és az Egyesült Királyság (a szürke kategóriás Észak-Írország kivételével) vörös kategória, a többi Unión kívüli ország (Svájc, Liechtenstein stb.) ezen a héten sem szolgáltatott be adatot.

Ki- és beutazási szabályok változásai

Csehország az utazási szabályozásaiban november 9-től az EU „szabad mozgást érintő intézkedések összehangolásáról szóló ajánlását” követi, melynek alapján a többi EU-/EGT-tagállam – így Magyarország is – november 9-től piros besorolást kapott. Ez a magyar állampolgárok szempontjából azt jelenti, hogy 72 óránál nem régebbi, EU tagállamban készült tesztre van szükség a belépéshez, vagy ennek hiányában kötelező karanténba kell vonulniuk.

A Görögországba való belépés is szigorodott, november 11-től minden külföldi országból érkező személynek 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie az országba való belépéshez.

Habár az EU-tagállamokból és a schengeni övezet országaiból a Portugáliába történő utazás korlátozás nélkül megengedett, a Madeira szigetcsoport és az Azori-szigetek esetén szigorúbb előírásokat rendeltek el a külföldről érkezőkkel szemben.

Románia Magyarországot ismét a kockázati területek listájára tette, így minden magyar állampolgárra 14 napos kötelező házi karantén vár belépéskor. A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR-tesztjük eredménye negatív. Nincs karanténkötelezettségük azoknak, akik 72 óránál rövidebb időre utaznak be Romániába és rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel.

Ha kíváncsi vagy az általunk használt járművekre, akkor nézd meg ITT.

Ha az árakra vagy kíváncsi akkor az aktuális árlistát ITT tudod megtekinteni. Nem változtattunk rajta a koronavírus ellenére sem.

Ajánlatot, információt kérnél? Írj üzenetet a KAPCSOLAT menü pontban meghatározott elérhetőségek egyikén, vagy a Facebookon.

Kedveled ezt a cikket?

Facebook megosztás
Twitter megosztás
Linkdin megosztás
Pinterest megosztás

Szólj hozzá

Pethő Travel Kft – Reptéri transzfer. @2020 Minden jog fenntartva.

Pethő Travel - reptéri transzfer - céginformációk

Reptéri transzfer? Személyszállítás? Nem probléma! Rendeld meg szolgáltatásainkat az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy foglalj online.

Biztonságos fizetés

Fizess közvetlenül az oldalon keresztül a Barion fizetési megoldással!

barion

További információt az általunk használt fizetéssel kapcsolatban, gyakorlati példákkal együtt az alábbi oldalon olvashatsz.

Széchenyi 2020

Vállalkozásunk fejlesztése a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

eu-logo

Pethő Travel Kft – Reptéri transzfer. @2020 Minden jog fenntartva.